Analiza i postavke zaštite elektroenergetskog sustava prilikom spajanja obnovljivih izvora energije na mrežu : diplomski rad - Hećimović, Ante (A. Hećimović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad prikazuje osnovni koncept podešenja zaštite elektroenergetskog sustava prilikom spajanja obnovljivih izvora energije na mrežu. Uzevši u obzir porast broja ljudi, potražnje za električnom energijom, ali i brigu za okoliš, obnovljivi izvori energije veoma su važan dio svakog modernog elektroenergetskog sustava. Obnovljivi izvor energije analiziran u ovom radu je vjetroelektrana, a naglasak ovog rada je na postavkama nadstrujne zaštite. Za pravilno postavljanje nadstrujne zaštite potrebno je poznavati normalno pogonsko stanje mreže, nazivne struje elemenata, te kvarno stanje mreže u vidu kratkog spoja. Nakon analize tih stanja, pristupa se parametriranju nadstrujne zaštite. Osnovni element nadstrujne zaštite je relej. Svi proračuni, analize i parametriranje zaštitnih uređaja obrađeno je uz pomoć programske podrške ETAP, čime je objedinjen teorijski i praktični dio vezan za zaštitu elektroenergetskog sustava.