Sustav za raspoznavanje znakovnog jezika : završni rad - Tomažin, Nikola (N. Tomažin, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Broj ljudi koji koristi znakovni jezik je svakako značajan te bi se čitanje istog računalnim vidom moglo olakšati ljudima koji koriste taj jezik za komunikaciju ili sasvim suprotno, onima koji nisu upoznati s njime, a žele biti dio komunikacije. Prevođenje abecede korak je k tome. U ovom radu prikazan je način rada neuronskih mreža kod problema raspoznavanja jednoručnih i dvoručnih znakova hrvatske znakovne abecede. Objašnjena su dva pristupa problemu (histogram boje ruke, oduzimanje pozadine) te postupak pripreme i nadopunjavanja skupa podataka. Na kraju su analizirana ponašanja implementiranog sustava, prikazani problemi kod prepoznavanja te opisana uputstva za korištenje programa.