Određivanje boje osvjetljenja scene iz slike : završni rad - Teskera, Ante (A. Teskera, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Metode koje se oslanjaju na duboko učenje kako bi obradile sliku te odredile vektor osvjetljenja često zahtijevaju previše resursa, kao alternativu navedenim metodama imamo metode zasnovane na statističkim svojstvima slika. Ovaj završni rad objašnjava razlike između statističkih metoda koje su podijeljene u dvije glavne skupine: metode temeljene na domeni boja i metode temeljene na prostornoj domeni. Nakon pojašnjavanja osnovnih principa na temelju kojih rade metode temeljene na prostornoj domeni te upozoravanja na negativne posljedice korištenja metoda temeljenih na prostornoj domeni. Pojašnjava se i implementira metoda koja potiče iz skupine metoda temeljenih na domeni boja.