Mjerenje i analiza iskustvene kvalitete mobilnih višekorisničkih video poziva ostvarenih putem tehnologije WebRTC : završni rad - Mihotić, Ivona (I. Mihotić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Web Real-Time Communication (WebRTC) je besplatan, otvoreni projekt koji omogućuje preglednicima i mobilnim aplikacijama komunikaciju između ravnopravnih čvorova u stvarnom vremenu putem jednostavnih aplikacijskih programskih sučelja (API-ja). Korisnici koji koriste podržane web preglednike mogu obavljati pozive, dijeliti datoteke ili sudjelovati u video konferencijama s drugim korisnicima. Tehnologija WebRTC je standardizirana od strane dva tijela, World Wide Web Consortium (W3C) koji je odgovoran za standardizaciju API-ja i Internet Engineering Task Force (IETF) koji je odgovoran za standardizaciju protokola. Iskustvena kvaliteta definirana je kao stupanj zadovoljstva ili uznemirenosti korisnika aplikacije ili usluge. U ovom radu provedeno je subjektivno ispitivanje iskustvene kvalitete mobilnog višekorisničkog video poziva ostvarenog između troje sudionika putem tehnologije WebRTC. Ispitivao se utjecaj rezolucije video okvira i broja okvira po sekundi, konzistentnost odgovora sudionika te su analizirani prikupljeni mrežni parametri. U ispitivanju je sudjelovalo 27 osoba. Na temelju analize prikupljenih podataka izvedeni su zaključci o ovisnosti iskustvene kvalitete o kvaliteti usluge kada se koristi WebRTC tehnologija.