Povećavanje rezolucije slike primjenom dubokog učenja : završni rad - Pavleković, Ivan (I. Pavleković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Povećanje rezolucije slike jedna je od osnovnih transformacija slika. Tradicionalni pristupi su ograničeni i često rezultiraju zamućenom ili pikseliziranom slikom. Predloženi su modeli dubokih neuronskih mreža koji direktno generiraju povećanu sliku na temelju slike manje rezolucije. Korištenje konvolucijskih slojeva za izlučivanje značajki te generiranje veće slike na temelju tih značajki rezultira slikom veće kvalitete. U ovom radu promotrene su, implementirane i ocijenjene dvije duboke konvolucijske neuronske mreže konstruirane za rješavanje problema povećanja rezolucije slike. To su mreže SRCNN i MS-LapSRN. Mreže su učene na skupu slika DIV2K. Uspoređeni su rezultati korištenjem objektivnih numeričkih metoda MSE, PSNR i SSIM na skupovima slika Set5, Set14, T91, Urban100, BSDS100, BSDS200 i General100.