Modeli dubokog učenja za ekstraktivno sažimanje dokumentata : završni rad - Vladika, Juraj (J. Vladika, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Područje obrade prirodnog jezika nastalo je kao spoj lingvistike, računarske znanosti i umjetne inteligencije, a bavi se analizom i sintezom ljudskog jezika u svim oblicima. U zadnje vrijeme najčešće se problemi unutar područja rješavaju modelima strojnog i dubokog učenja. Ekstraktivno sažimanje dokumenata jedan je od problema u području, a cilj mu je izraditi kratak prikaz sadržaja teksta dokumenta birajući pridom najreprezentativnije rečenice. U ovom je radu predloženo nekoliko matematičkih modela za rješavanje problema. Glavni od njih temeljio se na povratnoj neuronskoj mreži, točnije njezinim arhitekturama LSTM i GRU. Dan je pregled teorijskih osnova potrebnih za razumijevanje rada umjetnih neuronskih mreža te prikaza teksta u računalu s pomoću vektorske reprezentacije riječi. Testirana je važnost značajki koje su određivale prikladnost uključivanja rečenica dokumenta u sažetak kao što su sadržajnost, isturenost, novost te relativni i apsolutni položaj. Dana je analiza i pregled rezultata nekoliko varijanti modela te usporedba s referentnim (osnovnim) modelom. Primijećena je značajna prednost modela dubokog učenja nad tradicionalnim modelima.