Raspoznavanje izraza lica temeljeno na dubokom učenju : diplomski rad - Šesto, Franko (F. Šesto, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Analiza i raspoznavanje izraza lica je jedno od trenutno popularnih područja koje ima zanimljive primjene u sustavima za interakciju čovjeka i računala. U ovom radu fokus je na dva bitna dijela koji određuju kvalitetu sustava: praćenju lica te klasifikaciji emocija izraženih ekspresijama lica. Praćenje lica je izazovan problem zbog velike različitosti lica i ekspresija lica te različitosti okolina u kojima se ona nalaze. Rješenje je teško dobiti zbog varijacija u osvijetljenosti, perspektivi lica te ekspresiji lica u različitim okolinama. Opisani su raznovrsni algoritmi u tom području te su iskorišteni za dobivanje dobrog praćenja kao potrebnog dijela sustava. S druge strane, za raspoznavanje emocija se koriste konvolucijske neuronske mreže. Opisano je kako funkcioniraju i koja su njihova dobra svojstva kao i dobri obrasci za dizajn arhitektura i treniranje mreža. Razmotrene su korištene arhitekture kao i dobivene točnosti na korištenom skupu slika. Na kraju su oba dijela ukomponirana u sustav koji raspoznaje emocije čovjeka u stvarnom vremenu.