Sučelje čovjeka i robota zasnovano na praćenju pokreta : završni rad - Gotovac, Lovro (L. Gotovac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se detekcijom kružnog gibanja i racˇunanjem udaljenosti izmed¯u postolja na kojima se nalaze markeri pomo´cu OptiTrack sustava za pra´cenje pokreta. Prvi dio sadrži teorijsku podlogu potrebnu za detekciju gibanja i raˇcunanje udaljenost. Kako bi se provjerilo opisuju li informacije iz OptiTrack-a kružno gibanje potrebno je prona´ci ravninu toˇcaka, prebaciti ih u dvodimenzionalni koordinatni sustav te metodom najmanjih kvadrata odrediti parametre kružnice. Udaljenost se racˇuna izmed¯u dna dva postolja. Kako je poznata informacija o vrhu postolja, potrebno je napraviti transformaciju od vrha do dna postolja. U drugom djelu opisan je eksperimentalni postav i objašnjeno ponud¯eno rješenje. Na kraju se uspored¯uju rezultati izracˇuna udaljenosti na temelju dva moguc´a nacˇina racˇunanja transformacije izmed¯u vrha i dna postolja.