Optimizacijski model upravljanja proizvodnjom i potrošnjom energije u pametnim kućama : diplomski rad - Mešić, Mirza (M. Mešić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Potrošnja energije u svijetu bilježi rast dugi niz godina, a projekcije pokazuju da će se takav niz nastaviti i u budućnosti. Sektor stanovanja u svjetskoj potrošnji energije uzima velik udio i kao takav predstavlja pruža potencijal za napredak. Napredak se ostvaruje mjerama poboljšanja energetske učinkovitosti zagovaranjem politike energetske neovisnosti. Obnovljivi izvori uzimaju sve veću ulogu u tome, ali pored njih i sve srodne inovativne metode i tehnologije. Ovaj rad predstavlja jedan takav optimizacijski model koji korištenjem interneta stvari (IoT) pomoću pametne kućne automatizacije ostvaruje dodatne napredne i vrlo značajne uštede u energiji. Za to je potreban centralni upravljački sustav koji će koristiti neki od dostupnih komunikacijskih protokola za međusbno povezivanje pametnih uređaja i sustava u jednu optimiziranu cjelinu. Takav model predstavlja isplativi koncept za sve sudionike elektroenergetskog sustava sa povratom investicije od svega par godina. Nadzor, monitoring i upravljanje pametnim kućama potiče decentralizaciju i time rasterećuje sustav donoseći brojne benefite