Sustav sažimajućeg očitavanja za rekonstrukciju svjetlosnog polja : diplomski rad - Cimermančić, Filip (F. Cimermančić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Svjetlosno polje \engl{light field} je zapis snimane scene koji osim intenziteta piksela pruža i informaciju o smjeru upada zraka svjetlosti na fotosenzor kamere. Dodatne informacije o sceni omogućuju veći spektar tehnika analize slike nakon snimanja, uključujući i detekciju dubine. Glavni nedostatak svjetlosnog polja je mala rezolucija finalne slike. Sustav opisan u ovom radu predlaže rješenje problema niske rezolucije slike korištenjem sažimajućeg očitavanja \engl{compressive sensing} kojim se iz malog broja mjerenja može značajno podići rezolucija finalne slike. Osim sažimajućeg očitavanja, koristila se i transportna matrica svjetla kao alat za implementaciju dualnog vida. Također, opisana je i detekcija dubine pomoću fundamentalne matrice i mape dispariteta. Za akviziciju svjetlosnog polja korištena je Lytro Illum kamera koja koristi polje mikroleća između glavne velike leće i fotosenzora kako bi sačuvala informaciju o smjeru upadu zraka svjetlosti. U sustavu se koristio i visokorezolucijski projektor za projiciranje kalibracijskih i mjernih uzoraka na scenu. Opisana su dva eksperimenta, jedan za rekonstrukciju sažimajućim očitavanje, drugi za detekciju dubine. Prikazani su rezultati eksperimenata i navedeni su prijedlozi za poboljšanja njihovih rezultata. Spomenuti prijedlozi predlažu nove konfiguracije scene, optimalnu poziciju kamere i spajanje dvaju eksperimenata u jedan. Takvo spajanje rezultiralo bi detekcijom dubine u visokorezolucijskim snimkama svjetlosnog polja.