Rješavanje problema razmještavanja i prospajanja u FPGA uporabom metaheuristika : završni rad - Gašparini, Mate (M. Gašparini, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Prilikom sinteze FPGA sklopa potrebno je sve elemente sklopa razmjestiti i na odgovarajući način prospojiti. Uz obavezni uvjet da su sve logičke varijable dovedene na ispravne ulaze u konfigurabilne logičke blokove, kao i na ispravne izlazne pinove, preferiraju se rješenja koja alociraju što je moguće manje vodiča. S obzirom da ovo nije jednostavan zadatak, za njegovo se rješavanje mogu koristiti različite metaheuristike i prirodom inspirirani algoritmi. Ovaj rad predstavlja i opisuje algoritam koji podjelom problema u više faza i korištenjem metaheuristika pokušava riješiti opisani problem.