Programsko ostvarenje elastičnog raspodijeljenog R-stabla s paralelnim pristupom : diplomski rad - Simović, Boris (B. Simović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je programsko ostvarenje i mjerenje učinkovitosti podatkovne strukture SDR stabla. SD-R stablo je raspodijeljena podatkovna struktura temeljena na podtkovnim strukturama R stabla i AVL stabla. Kako bi se osiguralo konzistentno stanje strukture podataka, implementirana su dva mehanizma zaključavanja. Ta dva mehianizma nazvana su globalno i lokalno zaklučavanje. Globalnim mehanizmom zaključavaju se svi podatci, dok se lokalnim mehanizmom zaključava podskup podataka. Mjerenjem učinkovitosti sustava nad skupom ispitnih slučajeva, ispostavilo se da mehanizam lokalnog zaključavanja daje bolje rezultate.