Analiza kolebanja takta oscilatora i komunikacijskog kanala Ethernet mreže : završni rad - Maretić, Ivan (I. Maretić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Temeljna ideja ovog rada bila je istražiti stabilnost signala takta kao i metode analize kolebanja signala takta i komunikacijskih kanala, te ispitati promjene u kolebanju superponiranjem signala smetnje signalu takta. Kao generator signala takta i signala smetnje korišten je signalni generator Keysight 33520B dok je za mjerenje kolebanja korišten osciloskop R&S RTO2000 serije. Provedene su analize periodičnog kolebanja, ciklus-ciklus kolebanja kao i Time Interval Error(TIE) kolebanja nad signalom takta, ali i nositeljem podataka. Mjerenja su provedena sa više različitih utjecaja: bez utjecaja smetnje, uz komponentu nasumične smetnje i uz komponentu periodične smetnje visokih i niskih frekvencija. Utjecaji smetnji prikazani su brojčano, histogramima, vremenskim trendovima i u frekvencijskoj domeni koristeći brzu Fourierovu transformaciju(FFT). Uz statističku analizu podataka također su obrađeni i dijagrami oka koji imaju široku primjenu u telekomunikaciji kao alat za analizu kvalitete komunikacijskog kanala mreže.