Bežični senzorski čvor napajan putem triboelektričnog nanogeneratora : diplomski rad - Siladi, Karlo (K. Siladi, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom rada istražene su mogućnosti prikupljanja mehaničke energije iz okoline pomoću generatora zasnovanog na triboelektričnom efektu. Konstruiran je triboelektrični nanogenerator (TENG) s razmicanjem elektroda sastavljen od pleksiglasa, bakra i kaptona. U svrhu ocjene kvalitete TENG izvora mjereni su struja i napon praznog hoda te generirani naboj. Za mjerenje naboja razvijeno je pojačalo za mjerenje malih struja. Razvijena su dva testna sustava koja generiraju ponovljivu i kontroliranu mehaničku pobudu TENG-a potrebnu za mjerenje. Projektirana su i izrađena sklopovska rješenja za upravljanje energijom zasnovana na integriranim sklopovima LTC3588 i LTC3330 te rješenje izvedeno pomoću diskretnih komponenti. Razvijena je i programska podrška za bežični senzorski čvor temeljen na mikrokontroleru iz porodice nRF52. Čvor periodički mjeri ambijentalnu temperaturu i šalje je putem BLE komunikacijskog protokola. Razvijena je aplikacija za vizualizaciju mjerenja u programskom jeziku Python.