Primjena konvolucijskih neuronskih mreža u digitalnim igrama na problem prepoznavanja oblika : diplomski rad - Franjić, Marko (M. Franjić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad obuhvaća proces izrade i analizu konvolucijske neuronske mreže koja se koristi za funkcionalnost u digitalnoj igri. Cilj mreže je prepoznavanje 6 različitih objekata koje igrač može nacrtati. U uvodu je objašnjena motivacija za projekt, problemi s kojima se suočavamo, te završava s prikazom mogućih rješenja. Naglasak je stavljen na to zašto su donesene određene odluke i zašto se koriste određene tehnologije za rješavanje problema. Kroz glavni dio rada dan je teorijski pregled tih tehnologija, uz stavljanja konvolucijske neuronske mreže u prvi plan i njihovu uključenost u industriji digitalnih igara, te njihovih stvarnih primjena u programskom alatu za izradu digitalnih igara Unity. Objašnjene su sve strukture mreže, kako su međusobno povezane, te procesi treniranja i testiranja mreže. Navedeni su razlozi zašto je odlučeno za određenu strukturu mreže i svi njeni dijelovi su detaljno objašnjeni. Glavni dio završava s poglavljem koje opisuje sakupljanje podataka za treniranje i testiranje mreže. U zadnjim su poglavljima objašnjeni parametri mreže, kako njihova promjena utječe na mrežu te analiza koja rezultira pronalaskom optimalnih vrijednosti i struktura tih parametara. Na kraju su opisani doneseni zaključci te je postavljen plan za budući rad.