Analiza i uspoređivanje video sadržaja : završni rad - Perleta, Martina (M. Perleta, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu je prikazan način rada video kompresije. Postoje dvije vrste video kompresije: lossless i lossy. Detaljno je opisan postupak kodiranja video sadržaja koju koristi JPEG norma. Kodirati se može na dva načina: kodiranje unutar slike iz kojeg proizlaze I-slike i kodiranje između slika koje rezultira s P-slikama i/ili B-slikama. Također, opisane su razne norme za kodiranje videa. Neke od njih su: H.261, H.263, MPEG-2, H.264/AVC (MPEG-4). Najpoznatije i u širokoj upotrjebi su H.264/AVC i MPEG-2. Najveća prednost H.264/AVC nad MPEG-2 je postizanje iste kvalitete video sadržaja s od 2 do 2,5 puta manjom brzinom prijenosa (točnost određivanja vektora pomaka je puno veća). Nadalje, uspoređivanjem svih normi po istom kriteriju, ispostavilo se da je H.262 norma s najvišom brzinom prijenosa. Osim toga, opisani su razni algoritmi za procjenu pokreta. Na samom kraju opisana je i analizirana metoda kojom su se tražile sličnosti između dva videa pomoću vektora pomaka.