Razvoj analitičkih modela za praćenje stanja zemljišta korištenjem podataka dobivenih dronovima : diplomski rad - Đuran, Tea (T. Đuran, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad sadrži pregled načina korištenja poljoprivrednih dronova za daljinsko praćenje, pregled svojstava podataka dobivenih snimanjem zemljišta iz zraka, njihovu analizu i definiciju stršećih vrijednosti kontekstu geoprostornih podataka. Razvijeni su analitički modeli za praćenje stanja zemljišta preko vrijednosti dobivenih iz slika. Nad njima je korišten algoritam k-sredina za klasifikaciju na temelju vrste i količine pokrova tla. Napravljena je detekcija promjena između dva snimljena trenutka te je korištenjem lokalne polinomijalne regresije procijenjena funkcija kretanja vrijednosti indeksa koji opisuju stanje zemljišta. Rezultati analiza i predviđanja su prikazani u Shiny aplikaciji koja na sažet način korisniku daje uvid u stanje zemljišta.