Izbjegavanje prepreka korištenjem algoritma potencijalnih polja uz kartu dobivenu iz Google Cartographer SLAM-a : završni rad - Obradović, Juraj (J. Obradović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: SLAM (Simultaneous localization and mapping) je računalni problem izgradnje mape nepoznatog područja te paralelno lokaliziranje robota. SLAM tehnologije koriste podatke iz senzora te grade sliku prostora oko sebe te se pozicioniraju u istom. Riješio je problem lokaliziranja i mapiranja u zatvorenim prostorijama pošto GPS tamo ne funkcionira. Ovaj rad se temelji na Google Cartographeru koji u svom rješenju nudi kvalitetan SLAM u 2D i 3D korištenjem više senzorskih konfiguracija. 5. listopada 2016, Google je objavio kod za svoj 2d i 3d SLAM. Algoritam daje impresivne rezultate s obzirom da je to real-time SLAM te ga je vrlo lako implementirati jer Google software dolazi sa integracijom u ROS (Robot operating sistem). Razvijanje savršenog SLAM algoritma dovelo bi do najvećeg napretka u razvitku autonomnih vozila, bespilotnih letjelica, svemirskih tehnologija, robota u kućanstvu te podvodnih vozila. Rad također implementira algoritam potencijalnih polja s kojim se koristi da bi izbjegavao prepreke.