Metode za automatsko trgovanje na decentraliziranom tržištu električnom energijom : diplomski rad - Lapat, Bruno (B. Lapat, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu napravljen je pregled postojećih metoda za automatsko nadmetanje i trgovanje između aktivnih kupaca s vlastitom proizvodnjom te je u programskoj potpori Python izrađen model trgovanja između ograničenog broja sudionika. Na temelju izrađenog modela simulirano je trgovanje u ovisnosti o različitim parametrima sudionika vezano za potrošnju, proizvodnju i mogućnosti skladištenja energije te je provedena detaljna analiza rezultata i troškova optimizacije rada baterije kao spremnika električne energije. Također je analizirana arhitektura koja omogućuje integraciju uzajamnog, odnosno peer-to-peer trgovanja u tržišta električnom energijom.