Animacija pokretana praćenjem lica i zasnovana na sustavu kostiju : završni rad - Škalec, Tena (T. Škalec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Praćenje lica je postupak kojim se tehnikama računalnog vida slijedi ljudsko lice i njegove ključne točke u video slici. Ova tehnologija može se koristiti za pokretanje animacije lica virtualnog lika, što je poznato i pod engleskim nazivom performance animation. Potencijalne primjene su u području igara, zabave i komunikacija. Animacija zasnovana na sustavu kostiju jedna je od klasičnih metoda animacije gdje se pokreti kostiju uz primjenu težinskih faktora prenose na površinu (kožu). Na Zavodu za telekomunikacije dostupan je sustav za praćenje lica u stvarnom vremenu. Potrebno je odabrati odgovarajući grafički sustav, na odgovarajući način povezati sa sustavom praćenja lica te implementirati animaciju lica zasnovanu na sustavu kostiju. Zadatak je proučiti postojeće sustave, modelirati 3D model lica i odgovarajući model kostiju (engl. bone rigging) te predložiti i implementirati izvedbu sustava za animaciju pokretanu praćenjem lica. Svu potrebnu literaturu i uvjete za rad osigurat će Zavod za telekomunikacije.