Predviđanje cijena dionica korištenjem LSTM mreže : završni rad - Radović, Filip (F. Radović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je izrada LSTM modela za predviđanje cijena dionica. Na početku je dan kratki uvod u povijest ovog problema i u rješenja koja su do sada predložena. Opisani su klasični problemi s kojima se susrećemo pri izradi LSTM modela za predviđanje cijena dionica. Pokazan je način na koji se može izbjeći problem autokorelacije vremenskih serija koji uzrokuje netočne rezultate kod treniranja LSTM mreža. Opisana je tehnika kojom se mogu normalizirati podaci dionica. Prikazani su alternativni izvori podataka za predviđanje cijena dionica. Detaljno su opisane tehnike za uklanjanje šuma iz podataka poput wavelet transformacije i autoenkodera. Opisane su arhitekture korištenih mreža i algoritmi korišteni za njihovu optimizaciju. Testirane su različite kombinacije hiperparametara i objašnjeni rezultati koji su dobiveni pomoću njih.