Projektiranje referentnog otpornika s mogućnošću temperaturne kalibracije u 180 nm CMOS tehnologiji : završni rad - Tomić, Domagoj (D. Tomić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Mikroelektronika i integrirani sklopovi predstavljaju okosnicu moderne civilizacije. Sklopovi za generiranje referentnog napona, referentne struje ili referentnog otpora osnovni su gradivi blokovi kod integriranih sklopova. U ovom radu potrebno je u 180 nm CMOS tehnologiji projektirati referentni otpornik koji se sastoji od niza otpornika s negativnim i niza otpornika s pozitivnim temperaturnim koeficijentom. Ukupni referentni otpor treba biti konstantan i jednak 3,5 MOhm. Kombinirajući otpore s negativnim RN i otpore s pozitivnim temperaturnim koeficijentom RP moguće je podesiti temperaturni koeficijent cijelog referentnog otpora RREF na nulu u jednom užem temperaturnom području čak i kada tehnološki parametri pri procesiranju variraju. Prekapčanje više otpornika s negativnim ili pozitivnim temperaturnim koeficijentom provodi se preko analognih sklopki, a proces ukapčanja ili iskapčanja otpornika obavlja se preko vanjskih kontrolnih signala od 4 bita. Grafički i tablično prikazati sve značajne karakteristike sklopa.