Primjena metaheurističkih algoritama na problem usmjeravanja vozila s vremenskim prozorima i mogućnošću preuzimanja tereta : završni rad - Nemčić, Jelena (J. Nemčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad obrađuje problem usmjeravanja vozila, te njegove instance s ograničenim kapacitetom, vremenskim prozorima i mogućnošću preuzimanja tereta i dostave. Dan je detaljan opis problema i korištenih metaheurističkih algoritama: genetskog algoritma turnirske eliminacije i algoritma evolucijske strategije. Implementirana su tri oblika zapisa rješenja, operatori mutacije i križanja i dva lokalna operatora. Istraživana je ovisnost kvalitete rješenja o obliku zapisa, korištenom algoritmu i korištenju lokalnih operatora. Dobiveni rezultati prikazani su grafički i analizirani.