Pasivne zvučničke kutije : završni rad - Radaković, Filip (F. Radaković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Razvoj zvučnika počeo je davnih 1860-ih godina, te do danas konstantno napreduje. Pojavljuju se novi materijali (karbonske membrane, neodimijski magneti), tehnologije izrade (aluminijske košare i promjene u dizajnu) koji uvelike pridonose kvaliteti reprodukcije, ali bez paralelnog razvoja zvučničkih kutija bi taj razvoj bio znatno usporen i ne bi lučio tako dobre rezultate. Zvučničke kutije (pasivne ili aktivne) predstavljaju ključni dio zvučnog sustava. Zvuk u akustički lošoj prostoriji zvuči loše neovisno o zvučnom sustavu, ali zvuči loše samo u toj prostoriji dok zvuk koji izlazi iz loše konstruirane zvučničke jedinice zvuči loše gdje god se nalazili. Postoji nekoliko osnovnih tipova zvučničkih kutija, različitih po kompleksnosti, kvaliteti i utjecaju na signal, ali sve one moraju zadovoljavati neke osnovne parametre uvjetovane zvučničkom jedinicom koja se ugrađuje Thielle-Smallovi parametri koji ocjenjivanjuju zvučničke jedinice preko nekoliko desetaka parametara nam pomažu prilikom odabira tipa zvučničke kutije i njezinog dizajna.