Prigušivanje njihanja tereta kod mosnih dizalica s magnetskom gredom : diplomski rad - Kožarec, Antonio (A. Kožarec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Glavni cilj ovog diplomskog rada je razvoj algoritma za prigušenje rotacijskog njihanja tereta kod mosnih dizalica s rotacijskom magnetskom gredom. Proučena je mosna dizalica te izveden njen dinamički model pomoću Lagrangeove jednadžbe. Također je proučen Antisway algoritam za prigušenje njihanja tereta nastalog translacijskim gibanjem dizalice. Antisway algoritam se temelji na teoriji Input shapinga koja je detaljno opisana u ovom radu. Algoritam za prigušenje rotacijskog njihanja tereta je razvijen pomoću dinamičkog modela rotacijske magnetske grede i Input shaping metode prigušenja oscilacijskih sustava. Utjecaj algoritma je simuliran u programskim okruženjima Matlab i Simulink te detaljno analiziran.