Razvoj modela temeljenih na strojnom učenju za procjenu performansi usluge YouTube na osnovu značajki kriptiranog prometa : završni rad - Pečarić, Josip (J. Pečarić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Promet video strujanja danas čini glavninu ukupnog prometa na Internetu. Kako bi se izbjegao problem zastoja u prijenosu video sadržaja, usluge video strujanja počele su koristiti standard prilagodljivog video strujanja. Također, usluge video strujanja kriptiraju svoj promet, među kojima je i usluga YouTube. Zbog kriptiranog prometa u svojoj mreži, pružatelji internetskih usluga nemaju uvid u kvalitetu video strujanja sadržaja kod krajnjih korisnika. Rješenje je izrada modela temeljenih na strojnom učenju koji se treniraju na značajkama prometa snimljenog s mrežne razine te njima pripadnim izračunatim ključnim pokazateljima performansi s aplikacijske razine, koji su snimani na mobilnim uređajima krajnjih korisnika. U sklopu ovog rada, izrađeni su modeli procjene temeljeni na algoritmima klasifikacije. Modeli su istrenirani nad već snimljenim i prikupljenim podacima. Nad modelima su napravljene metode odabira značajki i podešavanje hiperparametara, s ciljem povećanja točnosti procjene modela. Također je prikazan utjecaj veličine skupa podataka na točnost procjene modela. Dobiveni rezultati upućuju na zadovoljive točnosti procjene kvalitete izrađenih modela. Pokazano je kako odabirom značajki i podešavanjem hiperparametara povećava se točnost modela. Zaključeno je kako povećanjem veličine skupa podataka može dovesti do boljih rezultata procjene modela.