Tehnička analiza financijskih podataka s ciljem predviđanja budućih vrijednosti : završni rad - Pažanin, Filip (F. Pažanin, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U okviru završnog rada ispitana je primjenjivost triju modela u svrhu analize i predviđanja financijskih vremenskih nizova. Dok se prvi model, ARIMA, bazira na jednostavnijim statističkim postupcima, druga dva modela su nešto složeniji, sadržavajući nadzirano odnosno potporno učenje. Analiza je provedena za 5 vrlo aktivnih dionica s Wall Streeta. Rad sadrži dva računalna modela koji konstruiraju vremenske nizove u trajanju od 20 dana na temelju podataka iz prošlosti. Spomenuti modeli dobivaju informacije na dnevnoj bazi te tako služe za dugoročna predviđanja. Treći model, koji implementira duboko Q-učenje, pokazuje nam kako bi nam računalo kojem predamo neki kapital u određenom okruženju te s određenim postavkama, moglo stvoriti novčanu dobit. U procesu stvaranja modela rađale su se brojne ideje za unapređenje sustava koje predlažemo kao budući rad.