Aplikacija za platformu iOS za oglašavanje kvarova i prikupljanje ponuda za popravke : završni rad - Gadže, Luka (L. Gadže, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je razvoj iOS aplikacije. Pritom su objašnjene glavne tehnike razvoja u Apple-ovom razvojnom okruženju Xcode, te mogući pristupi radu, storyboard ili programski. Prikazane su i moguće arhitekture pri razvoju iOS aplikacija, Apple-ov MVC ili MVVM. Predmet samog rada je aplikacija za platformu iOS za oglašavanje kvarova i prikupljanje ponuda za popravke. Za bazu podataka korišten je Google-ov Firebase Realtime Database, kako bi se ostvarila komunikacija u stvarnom vremenu. U bazi podataka postoje četiri modela; klijent, radnik, zahtjev i ponuda. Klijent i radnik korisnici su aplikacije i ostvaruju komunikaciju međusobnim slanjem zahtjeva i ponuda. Ovako se omogućuje komunikacija bez razgovora, što je i cilj aplikacije.