Oblikovanje i izvođenje raspodijeljenih SQL upita u aplikacijama izvodivim na skupu računalnih oblaka : diplomski rad - Jurković, Iva (I. Jurković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Multi Cloud Rewriter je sustav za izvođenje raspodijeljenih SQL upita nad podacima razmještenim u skupu računalnih oblaka. Prilikom dolaska upita na ulaz, sustav ga provodi kroz interni postupak raspodjele i šalje raspodijeljene upite na fragmente. Uz to, skuplja rezultate raspodijeljenih upita, objedinjuje ih i vraća korisniku kao da se operacija obavila na jedinstvenom mjestu obrade. Za njegovo ostvarenje, korišten je sustav Apache Calcite koji pomaže u posredovanju izmedđu aplikacije koja ima više mjesta pohrane podataka, te posjeduje fleksibilan i proširiv optimizator upita.