Vizualiziranje arhitekture pomoću proširene stvarnosti : završni rad - Pavlek, Juraj (J. Pavlek, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu završnog rada napravljena je mobilna aplikacija koja omogućuje postavljanje virtualnih 3D modela u scenu proširene stvarnosti. Aplikacija može služiti arhitektima za predstavljanje 3D modela njihovih projekata, bez da moraju izraditi maketu u fizičkom obliku. Mobilna aplikacija predviđena je za operacijski sustav iOS radi čega je za razvoj korišten programski jezik Swift i razvojno sučelje Xcode. Swift za implementaciju tehnologije proširene stvarnosti koristi ARKit. ARKit je Appleova razvojna platforma kojom se razvijaju AR aplikacije za iPhone i iPad. On koristi kameru, akcelerometre i žiroskope uređaja kako bi razumio pokrete i okruženje uređaja. ARKit vrlo je intuitivan za korisnike, ima strmu krivulju učenja, a sklopovska podrška u Appleovim novijim uređajima dovoljno je uznapredovala da bez problema odradi njegove zadatke. Tehnologija je u ovom trenutku dosta mlada, stoga je prirodno da ima neka ograničenja, s kojima se susreo i zadatak ovog završnog rada pri uvozu objekata tokom rada aplikacije, no takve boljke vjerojatno će nestati tokom predstojećih inačica ARKit-a.