Otkrivanje prijevara u korištenju kreditnih kartica primjenom metoda strojnog učenja : diplomski rad - Dragovčić, Antoni (A. Dragovčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je razvoj programskog rješenja za otkrivanje prijevara u kartičnom plaćanju, kao jednom od rastućih problema u financijskom sektoru. U tu se svrhu koriste popularni algoritmi strojnog učenja -- neuronska mreža tipa autoenkoder i logistička regresija. Implementirana su tri pristupa problemu. Prvi koristi autoenkoder, drugi logističku regresiju, dok treći pristup kombinira te dvije metode. Dodatno, navedeni algoritmi su potkrijepljeni teorijskom podlogom. Rješenja se vrednuju nad neuravnoteženim skupom podataka stvarnih transakcija prikupljenih u razdoblju dva dana 2013. godine na europskom platežnom području. Korištene metrike vrednovanja su preciznost, odziv i mjera f1. Konačno, dobiveni rezultati se komentiraju i uspoređuju.