Tržišta tokova podataka : diplomski rad - Paulić, Renato (R. Paulić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sukladno naglom rastu broja uređaja u Internetu stvari, i velikom tržišnom potencijalu kojeg pruža, ekonomski modeli zarade kroz trgovanje resursima u Internetu stvari sve se više proučavaju. Stoga se u ovom radu razmatra i analizira koncept tržišta i njegova primjena u području Interneta stvari. U uvodnom dijelu rada prikazan je kratki pregled mogućih mehanizama ostvarivanja tržišta s posebnim osvrtom na aukcije. Osmišljen je sustav tržišta tokova podataka koji se dinamički stvaraju s odgovarajućom kvalitetom usluge definiranom od strane korisnika. Ostvareni model temelji se na aukcijama i interakciji programskih agenata koji zastupaju svoje klijente (korisnike tokova, pružatelje tokova). U radu je opisan ostvareni sustav, njegova pozicija u kontekstu Interneta stvari i implementacija kroz programsku platformu Apache Kafka. Naposljetku, prikazane su karakteristike sustava, ponašanje ovisno o korištenim aukcijama i rezultati analize.