Projektiranje sinkronog generatora s permanentnim magnetima za male hidroelektrane primjenom metode konačnih elemenata i evolucijske optimizacije : diplomski rad - Nađ, Slaven (S. Nađ, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada prikazan je postupak projektiranja sinkronog generatora s permanentnim magnetima za malu hidroelektranu snage 860 kVA. Prema istim nazivnim podacima projektirane su dvije različite izvedbe ovog stroja: s permanentnim magnetima na površini rotora, odnosno s permanentnim magnetima koji se nalaze u unutrašnjosti rotora. Najprije je proveden analitički proračun generatora s permanentnim magnetima na površini rotora uz pomoć programskog paketa Matlab, a zatim je isti generator modeliran pomoću metode konačnih elemenata u programskom paketu Mentor Graphics MagNet te su uspoređeni dobiveni rezultati. Nakon toga, u istom programskom paketu modeliran je generator s magnetima u unutrašnjosti rotora metodom konačnih elemenata pri čemu je izvođenje potpuno automatizirano programskim kodom napisanim u Matlabu. Opisan je postupak parametrizacije geometrije stroja, navedeni su detalji statorskog namota, osnovne postavke modela u MagNet-u te su prikazani najvažniji rezultati elektromagnetskog proračuna. Na kraju su određeni induktiviteti i ulančeni tok metodom zamrzavanja premeabilnosti te su pomoću njih izračunati izlazni parametri generatora i uspoređeni dobiveni rezultati.