Razvoj komunikacijskog protokola za laboratorijski sustav za beskontaktno mjerenje temperature : završni rad - Novoselec, Ivana (I. Novoselec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog Završnog rada osmišljen je i implementiran komunikacijski protokol koji omogućuje razmjenu informacija između mikrokontrolera i osobnog računala. Podaci se prikupljaju pomoću 12 senzora te se zatim pakiraju, zaštićuju i šalju serijskom vezom na računalo. Pakiranje prikupljenih podataka sastoji se od dodavanja oznaka za početak i kraj paketa, operacijskog koda, rednog broja paketa, izmjerenih podataka i koda za cikličku provjeru redundancije. Operacijski kod sadrži informaciju s kojeg su senzora prikupljena mjerenja i uputu kojim će se redom pakirati podaci. CRC kod služi za provjeru ispravnosti primljenog paketa. Korisnik preko grafičkog korisničkog sučelja šalje zahtjev na mikrokontroler pomoću kojeg odabire s kojeg senzora želi očitavati podatke. Zahtjev se zatim obrađuje, pokreće se mjerenje i pakiranje podataka koji se šalju natrag na računalo. Na računalu se podaci raspakiravaju po pravilima određenim razvijenim komunikacijskim protokolom. Također se obavlja provjera ispravnosti primljenog paketa te se neispravni paketi eliminiraju i obavještava se korisnik. Točno primljeni podaci prikazuju se u korisničkom sučelju i omogućuju korisniku daljnju obradu.