Algoritmi za detekciju karakterističnih točaka na licu : završni rad - Đanić, Matej (M. Đanić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu naveden je napredak algoritama za detekciju lica u zadnja tri desetljeća. Opisuju se postupci predobrade digitalnih slika koji se poduzimaju prije same detekcije karakterističnih točaka na licima. Navedena je arhitektura slojeva konvolucijske neuronske mreže koja se koristi za predviđanje koordinata karakterističnih točaka. Također, opisana je baza podataka slika koje se koriste u svrhe treniranja i testiranja mreže. Primjeri modela mreže implementirani su bibliotekom Keras u programskom jeziku Python u alatu Colaboratory. Opisana je funkcija gubitka i vrsta optimizacije koje modeli koriste. Objašnjene su promjene napravljene na originalnom modelu te su uspoređeni rezultati točnosti i brzine pojedinih modela.