Tehno-ekonomska analiza projekta fotonaponske elektrane za samoopskrbu električnom energijom na obiteljskim kućama po ESCO modelu : diplomski rad - Nikolac, Matea (M. Nikolac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj diplomskog rada bio je doći do podataka o potrošnji nekog kućanstva i proizvodnji električne energije iz fotonaponskog sustava koji je spojen na kućanstvo, te nakon toga napraviti analizu. Godina koja se promatra je 2018. a uzima se da je fotonaponska elektrana locirana u Zagrebu. Podaci o potrošnji kućanstva su uneseni ručno, ovisno o energetskim potrebama te vremenskim prilikama kućanstva. Sa druge strane, podaci o proizvodnji su dostupni unutar posebne Excel datoteke u kojoj, nakon što se unese željena snaga elektrane, se dobije proizvodnja elektrane tijekom cijele godine na 15-minutnoj razini. Nakon što su dobiveni podaci o proizvodnji i potrošnji, napravljeno je pet proračuna . Ispitana je financijska isplativost takvog postrojenja, te je pronađena idealna snaga elektrane