Mobilna aplikacija za suradničko dojavljivanje položaja prometnih kontrola : završni rad - Ognjan, Josip (J. Ognjan, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je proučiti načela rada i tehnike programskog ostvarenja informacijskih sustava koji se sastoje od korisničke mobilne aplikacije, poslužiteljske aplikacije i baze podataka. Uz ove sustave bilo je potrebno integrirati i sustav za suradnički rad u otvorenoj zajednici korisnika (engl. Crowdsourcing). Pritom sudionici prometa predstavljaju ciljanu skupinu korisnika, a osnovna namjena sustava je omogućiti korisnicima razmjenu informacija o vrsti i položaju prometnih kontrola na što jednostavniji način. Ovdje navedi zahtjevi su u potpunosti ostvareni te je kao rezultat praktičnog rada izgrađena mobilna aplikacija za operacijski sustav Android. Za bazu podataka odabrana je baza podataka Firebase Realtime Database koja se izvodi u računalnom oblaku. Kako bi se ispoštovao jedan od bitnijih zahtjeva ovog rada da aplikacija ne smije ometati vozača, osnovni dio korisničkog sučelja je mapa ostvarena pomoću programskog sučelja Google maps API. Unutar aplikacije programski su ostvareni sustavi za: prijavu korisnika, dojavljivanje položaja prometnih kontrola, upravljanje zastarjelim i nevjerodostojnim dojavama te sustav za vizualni prikaz dojava i trenutne lokacije korisnika. Aplikacija je ispitivana u stvarnim uvjetima gdje je ustanovljeno da aplikacija posjeduje radna svojstva jednaka pretpostavljenim svojstvima.