Proračuni prenapona u rasklopnim postrojenjima korištenjem podataka iz SLAP i SCADA sustava : diplomski rad - Mlinarić, Filip (F. Mlinarić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustav za lociranje atmosferskih pražnjenja (SLAP) detektira udare munja na području hrvatske prijenosne mreže. Dobiveni podaci koreliraju se s podacima o isklopima iz SCADA sustava. Kako bi se dobile informacije o dielektričnim naprezanjima uzrokovanim udarima munja na dalekovodima i u rasklopnim postrojenjima provedene su računalne simulacije u programskom alatu EMTP-RV. Simulacije su provedene za tri naponske razine prijenosne mreže (400, 220 i 110 kV). Za svaku od naponskih razina modelirani su visokonaponski dalekovodi i postrojenja te je analizirana prenaponska zaštita metal-oksidnim odvodnicima prenapona.