Analiza i implementacija IP tuneliranja na podatkovnoj ravnini mrežnih uređaja : diplomski rad - Orgulan, Renato (R. Orgulan, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad obuhvaća pojmove vezane uz programiranje podatkovne ravnine mrežnih uređaja. Naglasak je na modernom programskom jeziku P4 i programabilnoj arhitekturi preklopnika. Za razliku od tradicionalne arhitekture preklopnika, danas je omogućeno inženjeru da dizajnira i uređuje podatkovni sloj referentnog modela računalnih mreža. Programski jezik P4 pruža podršku za više različitih arhitektura, a za brigu oko fizičkih resursa zadužen je kompajler. Za razliku od standardnih mrežnih uređaja, moderni mrežni uređaji puno su brži i fleksibilniji, pa se njihovo ponašanje može povezati s radom softvera. Implementacijom tehnike tuneliranja prikazan je proces slanja paketa od izvorišta do odredišta primjenjujući arhitekturu apstraktnog modela komutatora koji podržava programabilnost podatkovne ravnine.