Plasma kao rješenje problema skalabilnosti platforme Ethereum : diplomski rad - Majić, Toma (T. Majić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustav za nagrađivanje korisnika koji dijele podatke namijenjen je demonstraciji Plasme kao jednog od predloženih rješenja za skaliranje platforme Ethereum. Plasma je skup pravila i najboljih praksi koje određuju način na koji se povezuju podlanci s glavnom lancem sustava Ethereum. Glavni lanac, u ovom slučaju, preuzima ulogu suca u svim sporovima koji se događaju na Plasma podlancu. Sustav za nagrađivanje odabran je kao primjer zato što generira vrlo veliku količinu transakcija u produkcijskoj okolini. U stvarnom svijetu, podatci generirani s korisničkih senzora stvorili bi konstantan tok podataka koji bi morao biti obrađen na pametnom ugovoru – aplikaciji koja se izvodi u raspodijeljenoj okolini sustava Ethereum. S obzirom na probleme propusnosti transakcija s kojima se sustav susreće, potrebno je rješenje koje će uvelike povećati kapacitet sustava u smislu količine obradivih transakcija u sekundi. Oslanjajući se na prakse definirane Plasma pravilima, sustav za nagrađivanje razvijen na podlancu omogućuje upravo to. Korisnicima je omogućeno konstantno dijeljenje podataka, za koje su nagrađeni od strane sustava koji validaciju vrši putem pametnog ugovora objavljenog na podlancu. Kako bi korisnici imali koristi od nagradnih tokena koje im dodijeli sustav, omogućeno im je sigurno i jednostavno prebacivanje sredstava s Plasma podlanca na glavni lanac sustava Ethereum. U okviru ovog rada je razvijen sustav u raspodijeljenoj okolini, s visokom propusnošću transakcija i visokom razinom sigurnosti koji garantira platforma Ethereum.