Izvedba sklopovskog akceleratora za procesor RISC-V : diplomski rad - Macan, Luka (L. Macan, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog diplomskog rada je implementacija akceleratora za obradu slike za RISC-V procesor unutar heterogenog sustava. HERO platforma je odabrana za istraživanje i razvoj, s obzirom na to da već implementira heterogeni sustav na čipu (engl. Heterogeneous System on Chip (HESoC)) i posjeduje programsku podršku za njegovo programiranje. Za sklopovsko ubrzanje izabran je algoritam pretvorbe piksela iz RGB u Y'CbCr prostor boja. Navedeni algoritam implementiran je kao sklopovski procesni ubrzivač (engl. Hardware Processing Engine (HWPE)). Za integraciju s HERO platformom, iskorišteni su gotovi HWPE moduli. Implementacija postiže ubrzanje od 24 puta u odnosu na programsku implementaciju na jednoj RISC-V jezgri te 3 puta u odnosu na paralelnu implementaciju za 8 RISC-V jezgri.