Usporedba programskih okvira namijenjenih razvoju međuplatformskih aplikacija za mobilne uređaje : diplomski rad - Dananić, Tomislav (T. Dananić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog diplomskog rada je usporedba programskih okvira namijenjenih za razvoj međuplatformskih aplikacija za mobilne uređaje. Promatrani programski okviri su Flutter, Xamarin.Forms, React Native i Jasonette. Usporedba se temelji na popularnosti, potrebnom iskustvu, podržanim platformama, trošku izrade aplikacija, brzinama izvođenja, programskim jezicima, veličini zajednice suradnika, veličini najmanje aplikacije, postotku uporabe procesora, uporabi radne memorije i energetskom utjecaju. Za potrebe ovog rada, napravljene su dvije aplikacije. Prva je najosnovnija „Hello World!“ aplikacija koja ispisuje tekst na zaslon za svaki od nabrojanih programskih okvira. Svrha te aplikacije je dobivanje referentnih podataka poput veličine najmanje aplikacije koja se može napraviti korištenjem pojedinog programskog okvira, uporabe procesora, radne memorije i energetskog utjecaja. Uz to, napravljena je i aplikacija koja pristupa kameri uređaja i na zaslonu prikazuje sliku. Svrha je ove aplikacije dobivanje podataka o postotku uporabe procesora, radne memorije i energetskog utjecaja za aplikacije koje prilikom izvođenja zahtijevaju obradu velike količine podataka. Programski okviri za razvoj međuplatformskih aplikacija omogućuju brži razvoj aplikacija jer se izvorni kod aplikacije piše u jednom programskom jeziku, a programski okvir ga prevodi i na izlazu daje aplikaciju koja se može pokrenuti na više platformi. Veličine dobivenih aplikacija su približno 50% veće od nativnih aplikacija, brzine izvođenja ovise o programskom okviru i iskustvu programera, poneki programski okviri zahtijevaju korištenje razvojnih okruženja za koje je potrebno plaćati licence, a u obzir je potrebno i uzeti veličinu zajednice i mogućnost prestanka podrške za programski okvir.