Usporedba metoda strojnog učenja s jasnim i nejasnim tumačenjem modela : završni rad - Pantina, Ardian (A. Pantina, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Različiti algoritmi klasifikacije, osim po samom pristupu problemu i performansama, razlikuju se i po razini razumljivosti i jednostavnosti objašnjenja čovjeku. Oni se mogu formalno usporediti po preciznosti kvalifikacije nad skupovima podataka koristeći metode poput unakrsne validacije, dok za interpretabilnost formalna definicija ne postoji. Ipak, spo- sobnost shvaćanja kako algoritmi donose odluke je sve bitniji s porastom odgovornosti sus- tava koji te algoritme koriste. Iako je generalan konsenzus da kompleksniji i teže razumljivi algoritmi donose bolje rezultate, oni jednostavniji imaju svoje prednosti i primjenjivi su na odred̄ene probleme.