Izrada laboratorijskog nadzornog i upravljačkog (SCADA) sustava : završni rad - Čuljak, Marija (M. Čuljak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog završnog rada povezan je izmjenjivač fotonaponske elektrane na postojeći nadzorni i upravljački SCADA sustav \engl{Supervisory Control and Data Acquisition System}. Izrađen je komunikacijski model pomoću komunikacijskog protokola MODBUS TCP/IP i grafičko sučelje pomoću kojeg se pristupa mjerenjima napona i snaga izmjenjivača fotonaponske elektrane. Izmjenjivač fotonaponske elektrane proizvođača SMA Sunny Boy snage 10kW povezan je na SCADA sustav PROZA NET tvrtke KONČAR. Nakon izrade praktičnog dijela rada, detaljno je tekstualno opisan postupak izrade komunikacijskog i procesnog modela te postupak vizualizacije tj. podešavanja grafičkog sučelja.