Koordinirano upravljanje proizvodnje fotonaponske elektrane i punjenja električnih vozila : završni rad - Čiž, Roberto (R. Čiž, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Elektrifikacijom transportnog sustava otvaraju se brojne mogućnosti veće integracije obnovljivih izvora energije. S druge strane pristup električnim vozilima kao novom, pasivnom teretu u elektroenergetskoj mreži može stvoriti nove izazove u održavanju stabilnosti pogona i sigurnosti opskrbe krajnjih korisnika. U ovom radu dan je kratak uvid u električna vozila, fotonaponsku elektranu, te mogućnost pružanja usluge fleksibilnosti upravljivim punjenjem i pražnjenjem električnih vozila. Također, razvijen je i optimizacijski model koordinacije rada parkirališta za električna vozila s instaliranom fotonaponskom elektranom i punjačima električnih vozila različitih tipova kojima su dobiveni parametri punionice poput troška električne energije te prednosti upravljivog punjenja.