Interaktivne površine temeljene na pametnoj tkanini : diplomski rad - Lovrić, Filip (F. Lovrić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tkanina je prisutna u našem svakodnevnom životu, a njezina kombinacija s mikroelektronikom dovela je do raznih novih primjena u ljudskoj okolini. U ovom radu opisana je izrada jednostavnog senzora pritiska temeljenog na pametnoj tkanini te arhitektura sustava za očitavanje vrijednosti mreže senzora i upute za njihovo korištenje. Senzori prikupljaju informacije o jačini pritiska, a zatim se na grafičkom sučelju prikazuje oblik predmeta ili osobe. Moguće primjene su višestruke, od alarma do inteligentnih sustava za upravljanje uređajima i procesima u kući, bilo da se radi o upravljanju rasvjetom, grijanjem, nadzornom kamerom ili detekcijom pokreta, te u edukacijske svrhe. Za izradu senzora korištena je EeonTex tkanina osjetljiva na pritisak, a čitavom interaktivnom površinom upravlja mikrokontroler ESP32. Program za ESP32 napisan je u programskom jeziku C korištenjem Arduino programske podrške dok je grafičko sučelje ostvareno korištenjem Processing platforme.