Sustav za preporuku pjesama na temelju korisničkih ocjena : diplomski rad - Peš, Lucijan (L. Peš, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisane vrste sustava za preporuku sadržaja te su istražena i opisana postojeća rješenja sustava za preporuku pjesama na temelju njihovog sadržaja. Obrađene su metode latentne reprezentacije i redukcije dimenzionalnosti ulaznih podataka. Kao rezultat istraživanja predstavljen je i implementiran novi sustav preporuka na temelju sadržaja pjesama. Za određivanje pripadnosti pjesama pojedinim kategorijama koristio se algoritam gradient boosting koji se pokazao efektivnim pri učenju nad malim brojem primjera s velikim brojem značajki. Objektivnom i subjektivnom analizom rezultata pokazalo se kako modelirani sustav uspješno gradi liste pjesama koje uvelike odgovaraju korisničkim upitima te poboljšavaju korisničko iskustvo.