Upravljanje kompresorom prirodnog plina na plinskoj bušotini : diplomski rad - Tipura, Ivana (I. Tipura, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je kompresorska jedinica koja se koristi za produljenje životnog vijeka plinske bušotine. Kontinuiranim crpljenjem fluida u ležištu bušotine pada tlak i nakon određenog vremena tlak u ležištu je nedovoljan za svladavanje otpora protjecanju fluida. Tada prirodni protok iz bušotine prestaje i, kada se radi o plinovima, potrebno je nastaviti crpljenje ugradnjom kompresora. U ovom radu opisan je princip rada kompresorskog postrojenja te procesni zahtjevi za automatsko upravljanje i zaštitu kompresora. Na primjeru odabrane plinske bušotine opisane su faze projektiranja paket jedinice pri čemu je odabran kompresor i elektromotor, popratne pumpe i hladnjak čije se karakteristike određuju na osnovu tehnoloških uvjeta same bušotine. Određena je prisutnost eksplozivne zone, te je opisana izrada P&ID, C&E, loop dijagrama, shema spajanja, konfiguracija upravljačkog sustava.