Dodjeljivanje adresa i upravljanje domenskim imenima u lokalnim mrežama : završni rad - Čačko, Mihael (M. Čačko, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je objasniti i prikazati rad protokola DHCP i DNS. U prvom poglavlju je prvo opisano zašto je protokol DHCP potreban. Zatim je opisan njegova osnovna funkcionalnost te na koji način klijent i poslužitelj komuniciraju. Na kraju poglavlja je napravljena usporedba između statičkog i dinamičkog načina konfiguriranja klijenta. U drugom poglavlju je prikazan rad DNS protokola i objašnjeni su pojmovi domena i hijerahija istih. Nadalje je opisan proces rezolucije imena te komunikacija klijenta i DNS poslužitelja. U zadnje poglavlju prikazan na koji način simulirati rad tih protokola u alatu Packet Tracer.