Model za optimizaciju razmještaja raspodijeljene aplikacije : diplomski rad - Lovrenčić, Rudolf (R. Lovrenčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Predloženi model opisa raspodijeljenih aplikacija omogućava procjenu sigurnosnog rizika razmještaja komponenti aplikacije i fragmenata podataka. Ponuđena su tri procjenitelja sigurnosti: prekršene sigurnosne zavisnosti, sigurnost resursa zasebno te zajednički smještaj podataka i aplikacije. Pronalazak optimalnog razmještaja ispitan je jednokriterijskim i višekriterijskim optimizacijskim algoritmima. Napravljena je usporedba oba pristupa, dana je preporuka koje algoritme koristiti i opisana su moguća proširenja modela.